Bijna failliet | Dreigend faillissement
Als het economisch slecht gaat ontstaan de meeste faillissementen. De zwakkere bedrijven worden daarvan het eerst slachtoffer. Faillissementen zijn overigens van alle tijden, want ook in de hoogtij dagen van de economie gaan er ondernemingen failliet en dat zal in de toekomst zeker niet anders zijn. Het is dus niet eenvoudig om precies aan te geven wanneer een bedrijf failliet kan gaan. De economie (goed en slecht) speelt zeker een belangrijke rol, maar zeker niet onbelangrijk is te vermelden dat te weinig visie toch het meest leidt tot een faillissement. De ondernemer die onvoldoende bij de les is, zich niet of nauwelijks laat informeren door zijn medewerkers, de medewerkers te veel vrijheid geeft in hun doen en laten en je weinig controleert is het eerst aan de beurt om onderuit te gaan. Het is de ondernemer die de weg uitstippelt en dat is een bijzonder serieuze aangelegenheid, door velen onderschat. Sommige ondernemers zien alleen de grote TESLA en vergeten dat daarmee de kosten toenemen en de mogelijke verloedering. Het is van evident belang om bij een dreigend faillissement de problemen en het ontstaan daarvan in kaart te brengen. Vervolgens moeten er oplossingen worden geboden om een dreigend faillissement te voorkomen of een doorstart voor te bereiden. Doorstarten doe je in principe maar een keer in je leven. Er zijn echter ook uitzonderingen! In de negatieve zin welteverstaan en dat zijn de ondernemers die er hun beroep van hebben gemaakt om failliet te gaan om steeds weer opnieuw door te starten. Over die ondernemers hebben wij het hier niet. Die negeren we discreet.
Oorzaken faillissementen
Op dit moment verkeren we met de Nederlandse economie in betere omstandigheden. De crisis lijkt voorbij. Het aantal faillissement neemt af. De meest voorkomende oorzaken van een faillissement zijn:
- 34% mismanagement
- 34% economische oorzaken
- 10% problemen binnen de directie
- 8% dubieuze faillissementen
- 14% overige oorzaken
Vooral door een beter management, dus betere en snellere beslissingen van de directie zijn een groot aantal faillissementen te voorkomen. Wat mij vanuit de praktijk is opgevallen is dat ondernemers heel lang wachten met het inroepen van professionele hulp en dat accountants toekijken zonder iets te doen. De accountants hebben als geen ander zicht op de problemen binnen een bedrijf. Bij het opmaken van een jaarrekening moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Maar accountants doen helemaal niets, op een enkele uitzondering na. Accountants vinden vooral hun reputatie bij banken en de belastingdienst belangrijk. Een cliënt in de problemen betekent automatisch dat de accountant een stelling moet innemen tegen de bank en belastingdienst. En dat doen ze niet! Vooral de grote groep accountants die niets doet baart me zorgen. Op die momenten laten ze hun cliënten aan hun lot over.
Overlevingsratio per sector na 5 jaar na oprichting?
Welke sectoren doen het de komende jaren betrekkelijk goed. Hoe hoger het percentage hoe hoger de kans te overleven:
- Land- en tuinbouw 83%
- Gezondheid 77%
- Cultuur, sport en recreatie 57%
- ICT en media 52%
- Industrie 60%
- Financiële instellingen 71%
- Zakelijke dienstverlening 51%
- Bouw 46%
- Transport en logistiek 56%
- Detailhandel 46%
Wie kunnen er failliet worden verklaard?
In Nederland kunnen bedrijven (besloten vennootschappen, stichtingen) en privé personen (zzp-ers, eenmanszaken) failliet worden verklaard. De bedrijven zijn overigens ruim in de meerderheid met het aantal faillissementen. Een faillissement kan door een privépersoon of rechtspersoon zelf worden aangevraagd bij de rechtbank, maar het kan (en dat is in 96% het geval) worden aangevraagd door minimaal twee schuldeisers. Bij privépersonen vraagt de (hypotheek)bank meestal een faillissement aan samen met de energie leverancier en bij rechtspersonen zijn het vaak de handelscrediteuren. De belastingdienst is over het algemeen coulant en behoord meestal niet bij de aanvragers van een faillissement.
Nadat een faillissement is uitgesproken wordt het vermogen beheerd door een curator. Een gefailleerde heeft dus niet meer de beschikking over vermogen of bezittingen.